מהו טיפול נפשי?

טיפול נפשי פרטני (פסיכותרפיה): טיפול נפשי פרטני הוא מסגרת טיפולית המבוססת על קיום מפגשים קבועים בין איש מקצוע טיפולי לאדם המבקש להיעזר באמצעות שיחה על קשייו האישיותיים, נפשיים, בין-אישיים ועוד. הטיפול מכוון לריפוי סימפטומים פתולוגיים, הקניית כישורי התמודדות והנעה לשינוי רגשי, מחשבתי או התנהגותי המאפשר התקדמות ומימוש הפוטנציאל האישי. כיום, קיים מגוון גישות וטכניקות פסיכותרפויטיות המותאמות לקשיים שונים ולמטופלים שונים.

בהיעדר חוק המגדיר מי יכול לעסוק בטיפול נפשי, יכול למעשה כל אדם להגדיר עצמו כפסיכותרפיסט מלבד פסיכולוגים, אשר לגביהם קיים חוק הקובע כי רק פסיכולוג קליני יכול לעסוק בפסיכותרפיה. עם זאת, חשוב לדעת כי הגורמים המוסמכים רואים רק באנשי מקצוע בעלי הכשרה מסוימת כמתאימים לעסוק בפסיכותרפיה. אנשי מקצוע אלו הם פסיכיאטרים, פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים בעלי תואר שני והכשרה מתאימה ומטפלים באומנות שסיימו בית ספר לפסיכותרפיה.

איך אבחר מטפל?

קרחון

​מהו פסיכולוג קליני?

פסיכולוג הוא בעל תואר שני בפסיכולוגיה במוסד מוכר ורשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. פסיכולוג יכול להתמחות בפסיכולוגיה רפואית, התפתחותית, ארגונית, חברתית, חינוכית, מחקרית ואחרות. אך רק פסיכולוג קליני מורשה לעסוק בטיפול נפשי. פסיכולוג קליני מומחה הוא פסיכולוג שסיים ארבע שנות התמחות קלינית במחלקות של בריאות הנפש, עמד בהצלחה בבחינת הסמכה בסיומן והוא מופיע בפנקס הפסיכולוגים, כשלצד מספר הרישיון שלו נמצא הסימן "קל" (קליני). בישראל, פסיכולוג קליני (מומחה) הוא מי שסיים לפחות תואר מוסמך (MA) בלימודי פסיכולוגיה קלינית, ביצע התמחות מקצועית במוסד המוכר על ידי משרד הבריאות, ועבר בחינת מומחיות.‏‏ משך ההתמחות של פסיכולוגים קליניים היא ארבע שנים וכוללת עבודה מעשית בטיפולים ובאבחונים פסיכולוגיים. ההתמחות כוללת התנסות בשני מקומות עבודה לפחות, כאשר אחד מהם הוא במסגרת אמבולטורית מוכרת להתמחות (כגון: מרפאה לבריאות הנפש או מכון טיפולי מוכר להתמחות על ידי מועצת הפסיכולוגים), והשני במסגרת אשפוזית (כגון: בי"ח פסיכיאטרי, מחלקה פסיכיאטרית בבי"ח כללי). 

בנוסף לידע תיאורטי רחב ומעמיק, לפסיכולוג הקליני ניסיון רב בטיפול באנשים עם מגוון רחב של קשיים והתמודדויות רגשיות במסגרות שונות. פסיכולוגים קליניים מתמחים במהלך הכשרתם בטיפול במגוון רחב של בעיות נפשיות, הפרעות אישיות, קשיי חיים ולבטים מחיי היומיום. ההכשרה של פסיכולוגים בארץ נוטה להיות דינאמית, אם כי מטפלים רבים מחזיקים בגישה קוגניטיבית-התנהגותית, או גישות וזרמים אחרים בפסיכותרפיה.

איך אבחר מטפל עבורי?

החיפוש אחר המטפל המתאים הוא תהליך לא-פשוט, הבחירה תשפיע מהותית על החוויה הטיפולית והקשר הטיפולי. להלן כמה נקודות שעשויות לסייע בתהליך הבחירה:
המלצות: אמנם כל קשר בין מטפל למטופל הוא ייחודי, אבל רצוי לברר מעט פרטים על המטפל/ת. לפעמים ניתן לשאול חברים, מכרים או אנשים שבוטחים בדעתם. אם אין אפשרות כזו – לעיתים ניתן להתייעץ גם ברופא המשפחה.

בעיות טכניות: חשוב שהזמן, המקום והמחיר של הטיפול יהיו אפשריים עבורך. לא כדאי להתחיל תהליך שלא ניתן יהיה להמשיך אותו בגלל אילוצים של זמן, מרחק או כסף. הדבר דומה להתחלת בנייה של בית כאשר יש אפשרות לצקת רק חלק מהיסודות.

התרשמות ראשונית: שיחת הטלפון הראשונה והמפגש הראשון הם מקור טוב לקבלת בטחון אם תוכל/י להיפתח בפני המטפל המסוים הזה. האם האווירה שנוצרה במהלך המפגש מאפשרת מתן אמון ותחושת בטחון ("כימיה"). בסיום הפגישה כדאי לשאול את עצמך: האם הצלחתי להרגיש מספיק בנוח עם חשיפת דברים אישיים? (יחסית לעצמך כמובן, במצבים אחרים, כי ברור שתמיד תהיה גם מבוכה וחוסר נוחות התחלתית) וחשוב לא פחות- האם המטפל הצליח להבין את מצוקתי? האם הרגשתי שהוא באמת מבין, מקשיב, מתעניין? אם התשובה היא לא, אין זה אומר שהמטפל הוא "לא טוב", אך זה אומר שאין מספיק התאמה, ומכיוון שמדובר בתהליך חשוב של בחירה משמעותית , כדאי לנסות להפגש עם מישהו נוסף ולראות האם התחושה טובה יותר.